На официална церемония, беше даден старт на газовата връзка Гърция -

...
На официална церемония, беше даден старт на газовата връзка Гърция -
Коментари Харесай

Старт на интерконектора: По газовата връзка официално потече азерски газ

На публична гала, беше даден старт на газовата връзка Гърция - България. Така страната ни за първи път има газопровод, по който няма да тече руски газ.Тържествената церемония по откриването на интерконектора Комотини-Стара Загора се състоя в Националния замък на културата. Пускането на интерконектора събра в София лидери на редица даржави. Специално за събитието пристигна и ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Домакин на церемонията беше президентът Румен Радев.

Дългоочакваният азерски газ потече към България. На фона на спрените доставки на съветски природен газ и растящите цени на синьото гориво поради войната  в Украйна, интерконекторът с Гърция е от стратегическо значение за енергийната сигурност освен на България, само че и за Югоизточна Европа. Цялата дължина на газопровода Комотини-Стара Загора е 180км, а в българска част дължината е 140 км. Газовата връзка беше открита тържествено в София, а на церемонията дойдоха редица районни водачи и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 
Днес започваме нова епоха за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия, само че това беше преди ужасяващата война. Този план означавасвобода от съветския газ. Той може да покрие цялото ползване на газ за България и това е страхотна вест.
Урсула Фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия

Домакин на събитието беше президента Румен Радев. Той акцентира, че интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а символ за развитието на България. 

 
Отдавна го чакахме този интерконектор. Не беше елементарно да го реализираме - няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани. Трябваше да преодолеем доста бюрократични спънки. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим диверсификация. Затова интерконекторът не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на България и успешното сътрудничество и нашата съгласуваност които способстват за устойчивото ни развиване.
Румен Радев, президент

Газовата връзка е с потенциал 3 милиарда кубически метра,а от 2024 година капацитетът на газопровода ще бъде повишен.

 
 От години Азербайджанския газ е на пазара в Европа, а към този момент е и в България. Южния газов кулоар е един от най-важните инфраструктурни планове за континента, който промени енергийната карта на Европа.
Илхам Алиев, президент на Азербайджан
Гърция постоянно е подготвена да способства към тези старания, в които Европейската комисия играе доста значима лидерска роля.
Кириякос Мицотакис, министър председател на Гърция
Трябва да продължим нашия ангажимент с сътрудниците си. Да увеличим потенциала на нашето произвеждане и да си напишем домашното в Европа, с цел да диверсифициране солидарно нашите енергийни доставки.
Николае Чука, министър председател на Румъния
Никой от нас не вярваше, какъв брой значим ще се окаже този план. Срещахме се говорихме и по този начин го споменавахме апропо, като някакъв разкош. Но в този момент виждаме, че той е значим и за Сърбия.
Александър Вучич, президент на Сърбия

С интерконектора се чака цената на синьото гориво да бъде поевтинее. А страната ни да бъде по-малко подвластна.

 
Интерконекторът има капацитета за обезпечаването на по този начин нужната сигурност и рационални цени на природния газ и в България и за нашите сътрудници в Европа.
Гълъб Донев, длъжностен министър-председател 

Церемонията приключи с обща фотография на водачите и ръководителя на Европейската комисия. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР